Boekhouding en de winst- en verliesrekening

Boekhouder ZZP

 

 

 

 

Het belangrijkste aspect van de boekhouding wordt de winst- en verliesrekening genoemd (het boeken van winst). De winst- en verliesrekening bepaalt waar de onderneming gratis moet worden verzorgd en welke kosten zij eventueel op maand- of jaarbasis moet maken. U gebruikt de winst- en verliesrekening om rekeningen in evenwicht te brengen of stand-by-cijfers op te stellen. “Onderhoud” is de volgende stap na de boekhouding, waarbij boekhoudsoftware het werk doet. Als u het zelf doet, behoudt u de controle over de financiële gegevens (boekhouding), en kunt u de rapportage in uw jaarrekening controleren. De boekhouding moet in evenwicht zijn en u moet de boekhouding regelmatig controleren, wat van invloed is op uw bedrijf. Er moet voldoende geld op de bankrekening staan om de vereiste boekhouding te voeren, en u mag geen schulden maken of meer rood staan dan het normale bedrag. Wat de BTW betreft, moet u zo weinig mogelijk belasting betalen. Ook hier is professionele hulp beschikbaar van BTW-deskundigen.

U zult vragen naar de verantwoordelijkheden van boekhouders en accountants, en u moet weten dat dit niet hun taak is. Het succes is aan hen, evenals hun beslissing over wat juist is. De werkgever moet antwoorden hebben die u moet weten, maar u moet de meeste vragen van de wet beantwoorden, zoals het opleggen van limieten en uitbesteding. De boekhouder moet er alleen voor zorgen dat uw belastingaangifte in de juiste vorm, in het juiste formaat en in de juiste taal wordt ingediend; soms zullen voor verschillende boekhoudkundige transacties verschillende bedragen nodig zijn vanwege waarderingen. U moet zorgvuldig zijn in hun werk, en het kost tijd en moeite om fouten te vangen in het overwinnen van moeilijkheden. Kennis van boekhouding is een essentiële titel, omdat zij de personen zijn die verantwoordelijk zijn voor het evenwicht van uw financiën. Het kan hen helpen te bepalen hoeveel inkomsten zij in rekening moeten brengen, wat hun administratieve kosten zijn, en hoeveel belasting zij moeten betalen. Een professionele boekhouder kan u niet alleen een overzicht geven van uw inkomsten en uitgaven, maar van vrijwel de gehele financiële situatie van uw bedrijf. Dit betekent dat zij het recht hebben om na te gaan of iets buitensporig of evenredig is met uw inkomsten, en of het wel nodig is. U moet zich ervan bewust zijn hoe tijdrovend dit kan zijn, voor het geval dat.

Omdat het werk van de accountant het opstellen van financiële overzichten en documenten omvat, moeten zij daarvoor zijn opgeleid en moeten zij onafhankelijk zijn. Door hun onafhankelijkheid moeten zij de belastingwetgeving door en door kennen, en kunnen zij de moeilijkste situaties aan. Aan de andere kant, voor het geval ze een fout maken (wat soms gebeurt), krijgt u de kans om het meteen te corrigeren. Een boekhouder kan u helpen bij het vinden van investeringen – in het binnen- of buitenland – omdat hij u helpt uw financiën te beheren. Soms zijn de beste beslissingen op dit moment genomen door mensen met persoonlijke kennis of ervaring op boekhoudkundig gebied, omdat zij meer dan wie ook weten wat er is gebeurd. Als u een advocaat nodig hebt, is een jurist een deskundige op dit gebied die u kan helpen. De meeste eigenaars van kleine ondernemingen zijn ook vertrouwd met hun boekhoudkundige rol. Het juiste advies inwinnen maakt daar deel van uit.

lees meer:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *